[ Vég Csaba ]

Pilisi utak
Utak a Pilis- és a Visegrádi-hegységben

 

Összegyűjtöttem néhány utat a Pilisben (hivatalosan: a Pilis- és Visegrádi-hegységben), kedvcsinálónak, túra ötleteknek, hogy akit érdekel, legyen egy kis elképzelése a helyekről. A fényképezőgépem nagyon gyenge és általában a pára vagy az alkony miatt a fényviszonyok sem voltak a legkedvezőbbek. Így csak tájékoztatásul szolgálnak a képek - bátorítok mindenkit sokkal jobb képek, ill. sokkal jobb túraleírások készítésére.

A "0." a kiindulópont, az "1.", "2." stb. az útvonalrészekre utal. A betűk az alternatívákat jelölik, a "+" a kiegészítést, a "-" pedig a rövidítő félbehagyást, a "/" lehetőséget, pl. "a-" vagy "c+". Érdemes az utakat indulás előtt a turistautak.hu címén ellenőrizni, esetleg GPS-be betölteni; ott az időre is kapunk becslést.

A leírásoknál a képre kattintva az kisebb/nagyobb lesz. A nagyobb képet vagy duplakattintással, vagy inkább jobb gomb és "Kép megjelenítése" módon lehet önállóan is megtekinteni. A * "geo:" hivatkozások nem pontosak; ill. azokat a legtöbb böngésző még nem ismeri, de sok mobil igen.

 

1. Dobogókő

           

2. Rám-szakadék

              

3. Holdvilág-árok

           

3a. Lajos-forrás, Bölcső-hegy, Lom-hegy

           

3b. Pomázi Kő-hegy

           

4. Prédikálószék

           

5. Pilis-hegy

              

6. Kevélyek

                 

7. Vaskapu-hegy

                 

7a. Búbánatvölgy, Sas-hegy, Hideglelős-kereszt

              

(Dobogókő a Pilis- és Visegrádi-hegységnek nagyjából a közepe, a Rám-szakadék és a Holdvilág-árok két, a hegyek közé patakmederben vezető út, a Prédikálószék a Visegrádi-hegységnek, a Pilis-hegy pedig a mészköves fehér-hegyek jellegzetes kiemelkedése, a Kevélyek a déli, a Vaskapu-hegy pedig északnyugati "sarkoknak" tekinthetők.)

Az alábbi térképen a helyeket a hagyományos kínai ötelem és az óindiai, ill. görög égtájak rendszerét követtem.
(A bolygók megadásánál a kínai ötelemhez kapcsolódó égtájak láthatók: Közép , Kelet , Dél , Nyugat , Észak (itt az öt elem másodlagos; a bolygómegadások a középpontból, majd Nyugat felé, majd a Nap járásának irányát követve a "teremtéstől" az "ifjúság" felé haladnak) - kiegészítve: Rám , Holdvilág . Az elemeknél pedig az óindiai/görög égtáj-megfeleltetések találhatók.)